Goede plannen kunnen nog beter

De gemeente Deurne wil flink gaan bouwen. Het is onontkoombaar dat dit invloed heeft op het karakter van Deurne. Juist daarom is belangrijker dan ooit om hier goed over na te denken en te zorgen dat nieuwbouwprojecten geen losse eilandjes zijn, waar projectontwikkelaars alleen kijken naar de maximale aantallen. Nieuwbouw wil je juist bekijken in samenhang met de rest van het dorp.

Precies dit hebben we in afgelopen dinsdag in de commissievergadering opgemerkt m.b.t. De Groene Heerlijkheid. Een prima woningbouwproject van ruim 300 woningen rondom de Praxis/Welkoop. Maar het plan zou nog beter kunnen wanneer je beter de verbinding maakt met de omgeving.

Over dit onderwerp verscheen gisteren ook een stuk in het Weekblad van Deurne. Geschreven door ons nieuwe commissielid Edwin Meulendijks. Hij behandelt daarin de Sint Jozef met o.a. het Bergopwaartsproject aan de Beukenstraat/St. Jozefpark en het plan Grote Bottel (het broertje van de Groene Heerlijkheid). Beide plannen staan grotendeels op zichzelf; Ze worden ontwikkeld alsof er geen omgeving is. 

Zijn het daarmee automatisch slechte plannen? Nee, maar met een paar simpele uitgangspunten zou het wel een stukje beter kunnen. Gerenommeerde stedenbouwkundigen wijzen ons er steevast op dat we oog moeten hebben voor doorlopende structuren. Edwin Meulendijks laat aan de hand van de groenstructuur zien, hoe de nieuwe wijk verbonden kan worden met de rest van het dorp. Beginnend bij de Peellandvijvers loopt er via de Ouwerlingstraat al een groenstructuur. Bergopwaarts zou hier rekening mee kunnen houden bij het project Beukenstraat/Sint Jozefpark. Om de structuur vervolgens door te zetten binnen de Grote Bottel.

Het leuke is dat het hierbij niet gaat om een grote kostenpost of onhaalbaar wensenlijstje. Integendeel, het enige wat nodig is het stevig toepassen van enkele stedenbouwkundige basisprincipes. Daarmee zorg je voor meer eenheid en verbinding binnen het dorp. De Grote Bottel wordt dan nog meer een logisch onderdeel van de bebouwing, waarmee je het karakter van Deurne versterkt.